Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleNorton Featherbed syntymä 1950

 
Featherbed-Norton
Englannin menestyksekkäin „yksipyttyinen“ kilpamoottoripyörä.
  
Oli vuosi 1950 Man-saarella: ensimmäistä kertaa esitteli Englantilainen tehdas Norton , TT kilpailussa uuden kilpamoottoripyörän, tuplaputkirungolla ja takaswingi jousituksella luokkiin 350 ja 500 ccm . Uuden mallin kehittivät veljekset McCandless Belfastista.
 
Featherbed-Norton Team 1950 Lockett, G.Duke, A.Bell
-
Molempia luokkia hallitsi Nortonin tehdaskuljettajat,kummassakin kolmoisvoitto, ja toinen sija Junior TT (350) ja voitto Senior TT (500 ccm)
-
  
Geoffrey Duke
-

 Geoffrey Duken kuljetuskalusto, Morris.
-
 
             Mekaanikot 1950 Duke hakee oikeaa ajoasentoa
-
Alkoi tästä MM osakilpailusta lahjakkaan Englantilaisen Geoffrey Duken ylämäki huipulle.
 
Vanhempi Englantilainen Norton tehdasajaja Harold Daniel oli juuri jäähyväiskilpailunsa jälkeen voitot 500ccm luokassa Man-saarella (1938, 1947 ja 1949), maininnut lehtimiehille, kun olivat kysyneet Featherbed-Nortonista , miltä se tuntuu, seuraavasti, ..”niin kuin höyhensänky”, tämä kokenut veteraaniajaja varmasti tietää mistä puhuu, koska ennen 1950 Tourist Trophy kilpailussa hän oli ajanut taka -jousittamattomalla ”jäykkäperäisellä” Nortonilla kuhmuraisilla tiepinnoilla Man-saarella ,yhdellä maailman raskaimmista radoista, jossa myös piti ajaa monien rautatien tasoristeyksien yli.
Nimi ”Featherbed-Norton” oli täten syntynyt, vaikuttavuus TT ajojen tuloksissa vakuutti tehtaan Birminghamissa 1951 alkaen , alettiin ”Featherbed-Norton” pyörää myydä myös yksityiskuljettajille.
 
Periaatteessa tämä yksisylinterinen kuningasakselimoottori, kahdella yläpuolisella nokka-akselilla säilyi Nortonissa samana. Vuoden kuluessa muutettiin sylinterin muotoa. Viimeksi 500ccm moottorissa oli yli 50 hevosvoimaa ja 350ccm moottorissa tehoa 42 hv.
 
                           Ken Kavanagh
-
Yhteensä 3 maimanmestaruustitteliä , Geoffrey Duke oli menestyksekkäin Norton tehdasajaja sotavuosien jälkeen, hän kamppaili 1951 ja 1952 terävintä, oman kilpatallinsa kärkeä vastaan (Ken Kavanagh, Johnny Locket, Reginald Armstrong, Ray Amm),ja myös AJS ja Velocette olivat 350 ccm luokassa erittäin kovia vastuksia, 500 ccm luokassa kovia kilpakumppaneita olivat myös Italialaiset Gilera tehdasajajat Umberto Masetti ja Alfredo Milano 4 sylinterisillä pyörillään.
1951 voitti Duke mailmanmestaruuden, mutta seuraavana vuonna huolimatta hänen ajotaidostaan hän ei enää ollut niin hyvässä kunnossa voittaakseen Italialaiset 4 sylinteriset, ajajinaan Umberto Masetti (Gilera) ja Les Graham (MV Agusta).
 
Vuonna 1953 siirtyivät Geoffrey Duke ja entinen Norton- tallipäälikkö Reginald Armstrong myös nelisylinterisen Gileran leipiin.
Legendaarisella Norton tallin pääliköllä Joe Graigilla oli nyt ajajinaan Ray Amm, Jack Brett ja Ken Kavanagh, joka 1954 kylläkin vaihtoi Moto-Guzzille.
    
              Ray Amm                                             Piirros Geof Duke N:O 57
-
Rhodesialainen Ray Amm ajoi nyt yksisylinteristä Nortonia ja metsästi 500 luokassa menestystä, vaikka hänen Nortoninsa materiaali oli paljon huonompaa kun minkä ruorissa aiemmin Geoffrey Duke oli.
Kylmäpäisellä ajollaan 350 luokassa Amm, taisteli Moto-Guzzi ja AJS tehdasajajien kanssa ja pystyi tasapäiseti kamppailemaan
 
60 km pitkän Man-saaren Tourist Trophy ajon hän voitti Nortoneillaan 1953 molemmissa luokissa 350 ja 500 ccm, mukana oli koko MM sarjan parhaimmisto.
 
1954 Man-saaren TT:ssä, pystyi Rhodesialainen 500ccm luokassa Nortonillaan uusimaan, Ray Amm sijoittui MM yhteispisteissä molemmissa luokissa 350 ja 500 hopealle.Vuoden 1954 aikana loppui Nortonin tehdaskilpatallitoiminta kokonaan.
 
Italialaiselta 4 sylinteriseltä MV-Agusta tehdastallilta puuttui voittajatyypin kilpakuljettaja. Niin tehdas-sopimus tehtiin 1955 Roy Ammin kanssa. Valitettavasti huimapäinen Rhodesialainen menehtyi alkukevään kilpailussa Imolassa 350 ccm MV-Agustallaan
Yksityiskuljettajat käyttivät Featherbed-Nortonia edelleen 350 ja 500 ccm luokan kilpailuissa ne olivat jatkuvasti kärjessä, esim MM kuljettajat Bob Brown, Mike Duff, Mike Hailwood, John Hartle, Gary Hocking, Bob Mc Intyre, Tom Phillis, Phil Read, Jim Redman, Luigi Taveri ajoivat tätä pyörää Birminghamista, ennenkuin tulivat mukaan Honda, MV Agusta ja Yamaha tehdasajajineen.
 
DDR:ssä vaikein aika saada Norton oli juuri 50 luku koska „rautainen esirippu” alkoi laskeutua maan ylle.
Tunnettu moottoriurheilija Edgar Barth tunnettu enemmän autopuolelta ,sai iloita vain vähän aikaa kilpailemisesta Nortonillaan, kun punainen urheiluministeriö 1955 alussa ilmoitti hänelle ettei ole mahdollista DDR:n valtiollisen autofirman ajaja sekä ”autourheilumestarin mitalin ” saaneen henkilön ajaa kapitalistien valmistamalla Norton pyörällä kilpaa, ura loppui siihen.
Alkuvuodesta 1957 DDR:n moottoriurheiluministeriö AWE teki päätöksen että Edgar Barth ei aja DDR:ssä autollakaan kilpaa.
Mutta hän sai urheiluministeriöstä luvan vuonna 1957 osallistua Länsi-Saksassa Hockenheimin kilpailuun Featherbed-Nortonillaan. Tapahtuman jälkeen kun hän palasi takaisin Itä-Saksaan, hänet nimitettiin DDR:ssä lähinnä maan petturiksi ja hänestä käytettiin nimitystä ”heittiö”, („Bösewicht“)
 
Suomessa ajoivat Nortonilla yksityiskuljettajina suurin osa huippukuljettajistamme.
Suomalaisia Featherbed- Nortonin huippuajajiamme 50 luvulla oli mm. Esko Lahti, Antero Ventoniemi, Walter Bergström.
 
Tänäpäivänä hyvä vanha kunnon yksisylinterinen Featherbed–Norton erittäin mielellään katsottu ja varsinkin kuultu kilpamoottoripyörä, muisto/näytösajoissa ympäri maailmaa.
 
  
Myös Mike Hailwood ajoi Featherbed -Nortonilla                N:O 38 Jack Ahearn ajoi vielä -66 Nortonilla


Bob McIntyre Norton (piirros)
 
Gary Hocking oli Featherbed-Norton Yksityiskuljettaja ennen siirtymistään MV-Agustan tehdasajajaksi.

Saksan kielestä käännös Tapio RautalammiEnnen Featherbed runkoa oli tämä videolla oleva Norton Manx 1949.

Video: Norton Manx -49 (4 min.)."On niin hapokasta niin hapokasta ei pysty"

1932
©2019 Norton Featherbed syntymä 1950 // riutat - suntuubi.com