Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleLaszlo Szabo kilpailut 1954-72


Laszlo Szabo
Mies Pustalta! kilpailija ”rautaisen esiripun takaa”, sekä.MZ ajajien mielipiteet.
Lazlo Szabo II, oli Unkarin N:o 1 MZ pyörällään.
 
Vuosi 2007 ja päivämäärä ,4 Marraskuuta voidaan sanoa olevan Unkarin kilpamoottoripyöräilyn ikimuistettava päivä ensimmäinen Unkarilainen RR-mailmanmestari v.2007 Gabor Talmacsi sai tittelinsä ja tuolloin oli Lazlo Szabon syntymäpäivä, Unkarilaisen ajajan joka 40 v. sitten vähän erillaisessa Unkarin poliittisessa ympäristössä ajoi silloin kilpaa.
 
4. marraskuuta 1934 itä-Unkarissa 8000 asukkaan Polgarin kaupungissa lähellä Miskolcia syntynyt Lazlo Szabo. Hänen isänsä oli rakennusmestari ja äiti maalaistalon emäntä, heillä 3 lasta poika ja kaksi tytärtä, jotka opiskelivat lastenhoitajiksi.
 
Lazlo kiinnostui teknisistä laitteista kuten niin monet kilpa-ajajat nuorena, hän opiskeli kuorma-automekaanikoksi, jota ammattia hän harjoittaa Budapestissä omassa yrityksessään tänäkin päivänä.
Jo opiskeluaikana hän tutustui kilpa-ajajiin, hän innostui lajista nähtyään ensimmäiset kilpailut.

Laszlo Szabo MZ
-
Hän liittyi Zalka Máté Moottorikerhoon ja oli siellä aluksi moottoripyörien pesijänä, sitten hän toimi mekanikkona Zsigmond Szölösi nimisellä enduro ajajalla, hän rakensi 125 cc kilpapyörän tälle ajajalle joka sittemmin lopetti ja siitä alkoi Lazlon kilpailija ura.
Hän testasi ja kehitti 125 cc Cepel pyörää edelleen , ensimmäisessä enduro kilpailussaan hän ajoi toiseksi parhaan ajan kilpailu oli v-1954 Tihanyissä, seuraavana vuonna hän nosi luokkaan Special.
 
Unkarissa oli toinenkin hyvä kilpamoottoripyöräilijä Laszlo Szabo, hän ajoi jo aiemmin 40 luvun lopulla joten hän oli Laszlo Szabo 1 ja tämä toinen luonnollisesti Laszlo Szabo 2.
Tämä vanhempi on jo valitettavasti kuollut. Laszlo Szabo 2 näytti nopeasti olevansa Unkarin ykkönen moottoripyöräurheilussa, jo vuonna 1956 hän oli Unkarin mestari ja mestaruuksia Unkarissa hänen uransa aikana kertyi hänelle 19.
Merkittävä kehitys hänen urallaan oli 1957 Unkarin moottoriliitto järjesti mahdollisuuden ostaa MZ-125 kilpapyörän
 
           Laszlo Szabo
-
Hän ajoi ensimmäistä kertaa Unkarin rajojen ulkopuolella 1958 kilpailussa Preis der Slowakei“ Piestanyssa kolmanneksi. Silloin hän sai ”esisopimuksen” MZ:ltä ajaa ja sai varaosat sekä kaiken avun vuoteen 1960 asti, asian takana oli MZ pomo Walter Kaaden
 
       Laszlo Szabo MZ
-
Keväällä 1961 harjoituksissa Laszlo vakuutti MZ mekanikot ajollaan ja hän sai kaiken tuen MZ:ltä, mutta ei virallisesti päässyt MZ:n tehdasajajaksi, Werner Musiol ja Walter Brehmen kanssa.
Hän menestyi kilpailussa nyt hyvin toinen sija kv. kisassa Brnossa seuraavaksi Dresden-Hellerau, 3s. Schleiz 4s. Mailmanmestaruuskilpailuissa Sachsenring 125-ccm 4s.-hienoja saavutuksia.
Varsinkin kun hänelle jäivät sellaiset nimet kun MZ tehdasajaja Walter Brehme sekä Jim Redman Hondallaan. Seuraavaksi hän ajoi Schleizissa DDR:ssä 250cc luokassa 7s. Tänä vuonna hän ajoi paljon ulkomailla eikä osallistunut kotimaansa Unkarin mestaruuskisoihin lainkaan.
Vuodesta 1962 alkoi DDR:n eristäminen muusta mailmasta muurein, osallistuminen itäblokista kansainvälisiin kilpailuihin oli ”rautaisen esiripun” takaa täysin mahdotonta,
Selvästi huomattavaa oli tällaisen muutoksen mukanaan tuomat vaikeudet ajajilla Laszlo tuli kaksoisvoittajaksi Salzburgringillä sekä Budapestissä, toiseksi Schleizissä joka toi hänelle tarvittavaa itseluottamusta.
 
Ei ollut yllätys että hän MM kilpailussa Sachsenringillä ajoi elämänsä parhaan kilpailun, hän johti heti ensimmäisellä kierroksella kilpailua toisena Luigi Taveri ja Jim Redman Hondillaan neljäntenä MZ ajaja Hans Fischer
 
 
Toiseksi viimeisellä kierroksella ollessaan kilpailun johdossa ja voitossa kiinni, MZ:lle ja hänelle itselleen, teki MZ ”lakon”, matkaa oli muutama sata metriä ruutulipulle joten hän näytti kovan luonteensa ja työnsi pyörän ylämäkeä maaliin ollen 7s. eikä saanut senaikaisen laskutavan mukaan MM pistettäkään.
 
1963 näytti vahvasti siltä että Laszlo on tällä kaudella MM kisan palkintokorokkeella ja niin kävi Hockenheimissä hän sijoittui hienosti luokassa 125 kolmanneksi, täällä muuten julkistettiin että Ernst Degner on Suzukin tehdasajaja
Lazlo oli lähellä vuonna 1963 tehdasajajan vakanssia esim.Hondan tarjous piti sisällään että hänen olisi pitänyt jättää kotimaansa Unkari, niin kuin työsopimuksissa aina on, mutta poliittisesti oli vaikeaa saada Unkarista työlupaa muualle. Hondan omistajat yrittivät veto-oikeudenkäyntiäkin mutta tulivat lupa-asioiden kanssa välinpitämättömäksi Unkarin viranomaisten kanssa ja asia oli lopulta tulokseton.
Tampereen MM 4s. sija ja kauden yhteistuloksissa ”vain” 10s. poliittisien vaikeuksien ja sen myötä kilpailumahdollisuuksien saaminen muihin MM kilpailuihin oli mahdotonta, jos hän olisi voinut ajaa koko sarjan läpi, hänen sijoituksensa yhteistuloksissa olisi ollut jotain aivan muuta.
 
Tiedustellaan sen ajan MZ ajajilta silloisista henkilösuhteista vastaavat kyllä kaikki haastatellut yksimielisesti ettei ollut kenelläkään mitään vihaa tai vastenmielisyyttä toisia ajajia kohtaan.Kaikkein läheisimmät suhteet Laszlolla oli Hartmut Bischoff, Klaus Enderlein, Werner Musiol Dieter Krumpholz. kanssa.  
 
 
1964-66 oli ominaista rajoitus ja matkustusmahdollisuuden vaikeus tapahtumapaikoille viranomaisten taholta.
Näinä aikoina hän ajoi kotimaassaan Unkarissa ja voitti 3 Unkarin mestaruutta vain 1966 Salzburgringillä hän sijoittui kolmanneksi 125 cc luokassa oli hänen suurempi menestyksensä.
1967 muuttui poliittinen tilanne myötämielisemmäksi ja Unkarissa vallitsi nyt täydellinen uudistaminen
Esim. Matkustus vapauden vapaampi mahdollisuus kolmessa kilpailussa Hockenheim, Brno ja Monzassa ja vielä 6. sija Sachsenringillä nosti hänet MM yhteistuloksissa viidenneksi pyörän merkki oli luonnollisesti MZ.
 
                           Laszlo Szabo MZ   Imatra 1970

-
Yhteistuloksissa 1968 Laszlo oli kuudes mutta mutta ensikertaa uralla toinen Brnossa, Phil Readille ja 4 sylinteriselle Yamahalle hän ei voinut mitään , taakse jäivät MZ tehdasajajat Günter Bartusch, Dieter Braun, Lothar John ja Janos Reisz.
Kaksi 4s. sijoitusta (Spa-Francorchamps, Sachsenring) ja 5.s (Imatra), olivat muut sijoitukset.
250cc luokassa, hän toi MZ:n Spa-Francorchamps 4s., ja Imatralla 5s.
Loistavat tulokset MM kaudella 1969, hän oli Imolassa italiassa toinen , hänet voitti vain kauden 1969 125 luokan mailmanmestari Dave Simmonds Kawasakillaan .
 Erikoisuutena MZ:stä on mainittava tämä oli viimeinen hyvä kausi niin uskolliselle MZ:lle. Kolmannen kerran Szabo oli MM yhteistuloksissa 5s. Kolmannen kerran MM-osakilpailun palkintokorokkeella toinen , viimeksi nyt Monzassa. Tälläkertaa oli Angel Nieto Derbillään nopeampi ja voittaja , MZ:llä ei ollut enää mitään mahdollisuuksia.
 
Szabo oli Nurburgringillä 3.5.1970 kovassa vesisateessa ja tosi huonoissa olosuhteissa niin lähellä MM osakilpailuvoittoa, sehän häneltä vielä puuttui
 
Hän johti 125cc kilpailua MZ:llään jo 20 sek. seuraaviin, kun sytytystulppa pimeni näin meni voitto, hän ehti kyllä vaihtamaan uuden tulpan mutta siihen meni aikaa niin paljon että hän sijoittui lopulta kuudenneksi. Kaikki tuntui olevan kuin noiduttua!
 
               
Laszlo Szabo Yamaha
-
Yamaha kehittyi nopeasti vahvemmaksi vapaasti ostettavista pyöristä, japanilaiset antoivat suunnitelmistaan myös kuulua ympäri maailmaa, japanilaiset olivat kehittäneet tuotantorakennettaan 1968-1973 , kehittäneet vientiorganisatiotaan huomattavasti esim. seuraavat myyntipisteet, Yamaha Motor N.V. Hollanti, Hostettler Sveitsi, Arwidson Suomi, Yamaha Itävalta , keskusvarasto sijaitsi Japanin Hamamatsussa.
Laszlolle oli suuri nautinto saada mainitusta firmasta yamaha ajettavaksi, 125cc MZ :llä hän ajoi vielä kv.kilpailuja sekä Unkarin mestaruuskilpailuja.
 
Kauden 1971 lopussa yhteistuloksissa 2. kakkos-sijaa 250 Brno ja 350cc Hockenheim ja 3s. sija 350cc Sachsenring. MM sarjan ulkopuolella tuplavoitto Eifelrennen, Unkarissa mestaruuskilpailuissa hän voitti kaikki luokat 125cc, 250cc ja 350cc.
 
Nürburgring-Nordschleife oli ensisijaisesti autokilpailujen rata koska moottoripyörillä oli sattunut paljon pahoja onnettomuuksia
 Nämä onnettomuudet kuormittivat järjestäjiä ja tähän piti saada muutosta, ensin oli turvallisuus sen oli huono menneisyys moottoripyöräijöillä osoittanut.
1.5. unohtumaton kilpailu Jarno Saarinen ja Laszlo Szabon välillä kuka ensimmäisenä alittaa kierrosennätyksen tällä radalla 10 min. Szabo teki uuden kierrosennätyksen harjoituksissa 10.01,2 ja sitten kilpailussa 9.59,2 min. (=137,2 km/h) neljännellä kierroksella ja oli ensimmäinen ihminen kahdella pyörällä ja maaginen raja oli alitettu.
Jarno Saarisen Yamaha rikkoutui ja jäi radan sivuun. Laszlo Szabo voitti molemmat kilpailun ja kierrosennätyksen, seuraavat sijoitukset menivät Billie Nelson, Lothar John, Tommy Robb ja Walter Sommerille.
 
Maanmies Janos Drapal joka oli 13 vuotta nuorempi aloitti uransa paremmin kuin Szabo hän nimittäin voitti jo toisena kautenaan MM osakilpailun 250cc Brnossa ironiaako oli että Szabo oli tässä kilpailussa ”vain” toinen
Drapal ja Szabo ouuluivat samaan kerhoon ja olivat hyviä ystäviä keskenään. Drapal valitettavasti 1985 Piestanyssa menehtyi, Szabo kertoi Derapalin olleen luonteeltaan hyvä ihminen erittäin..erittäin rehellinen voi vain kuvitella mitä se Szabon kertomana pitää sisällään, hän on tänä päivänä läheisessä ystävyydessä Drapalin perheeseen.
 
Alku kaudelle 1972 huolimatta 37 ikävuodesta ei aavistettu että Szabo lopettaa uransa tähän kauteen. 125 MZ ja 350 Yamahalla kummassakin luokassa MM Nurburgringillä 7s.. Seuraava Mm Salzburgringillä 8s. (125) ja 10s. (350). Hän osallistui „moottoripyöräilijöiden Mekkaan“ eli, Man saaren ajoihin ,huolimatta että joutui lähtemään lähdön loppupäästä ja ajettuaan pätkän harhaan hän sijoittui kahdeksanneksi 350cc luokassa .
Sama sijoitus oli hänen uransa viimeisessä MM kilpailussa Montjuich-Park , Barcelonassa Espanjassa.
 
Hän välttyi urallaan pahoista loukkaantumisista, hänelle sattui auto-onnettomuus palatessaan kilpailumatkalta Ranskasta 1973
Hän kolaroi autonsa liikenteessä vuoden verran hän pahoin loukkaantuneena makasi sairaalassa, hänet jouduttiin leikkaamaan moneen kertaan, tähän hänen uransa päättyi.
 
Kysyttyäni häneltä keiden ajajien kanssa hänellä oli hyvät suhteet mainitsi hän aikaisemmin mainitut MZ ajajat lisäksi nimet Jarno Saarinen, Kent Andersson, Chas Mortimer, Heinz Kriwanek ja Harald Bartol.
Kaikkien aikojen parhaana hänen aikansa ajajista hän mainitsee Phil Readin. Mieliradoikseen: hän piti kovasti Nürburgring-Nordschleife, Sachsenring, Salzburg eri muunnelmineen, Hockenheim ja T.T. Mountain-Kurs.
Harrastuksena hän pelasi mielellään jalkapalloa vaikka ei ollut koskaan niin kiinnostunut kun moottoripyöräilystä,
Hän on toista kertaa naimisissa, ensimmäisestä avioliitosta on poika Attila joka on 41v. ikäinen, ajaa myös kilpaa on kaksinkertainen Kanadan mestari ja kerran Unkarin mestari, ja työskentelee tänään Hungaroringillä ajo-opettajana, kouluttaa tulevaisuuden kykyjä, Attilan 2 vuotias Sonja tytär on Laszlon ainoa lapsenlapsi.
 Toisesta avioliitosta on tytär Dorottya 25 vuotias mainostoimittaja hän opiskeli Saksassa ja on asunut siellä nyt 2 vuotta
Laszlo Szabo huolimatta eri sairauksistaan osallistuu eri näytösajotapahtumiin: Classic muistoajoihin, hän osallistui Centennial Classic T.T. 1998 ajoon Assenissa.
   
 Laszlo Szabo    .      Vas. pun. takki on Luigi Taveri Sveitsi Kesk. Laszlo Szabo 2001
-
Tärkeimmät saavutukset Laszlo Szabo
3. viidettä sijaa MM yhteistuloksissa 125 MZ
12 palkintosijoitusta MM osakilpailuissa
Viisi 2. sijoitusta
Seitsemän kertaa 3s.
Voittaja lukuisissa kansainvälisissä kilpailuissa


MM yht
r
 
luokka
sijoitus
12
1961
MZ
125 cc
DDR 4
10
1963
MZ
125 cc
D 3 - SF 4
14
1963
MZ
250 cc
DDR 4
5
1967
MZ
125 cc
D 3 - DDR 6 - CS 3 - I 3
6
1968
MZ
125 cc
DDR 4 - CS 2 - I 5
9
1968
MZ
250 cc
B 4 - SF 5
8
1969
MZ
125 cc
CS 5 - I 2 - YU 4
14
1969
MZ
250 cc
F 4 - I 7 - YU 9
5
1970
MZ
125 cc
D 6 - F 7 - NL 3 - CS 8 - I 2
11
1970
MZ
250 cc
D 9 - F 3 - B 6 - DDR 8 - I 8
12
1971
YAM
250 cc
D 7 - B 9 - CS 2 - I 9
8
1971
YAM
350 cc
D 2 - DDR 3 - SF 6 - I 9
22
1972
MZ
125 cc
D 7 - A 8
17
1972
YAM
350 cc
D 7 - A 10 - TT 8 - E 8

Ääni sivulla on:  MZ 250 -64
-
Käännös Saksan kielestä
Tapio Rautalammi


"On niin hapokasta niin hapokasta ei pysty"

1932
©2019 Laszlo Szabo kilpailut 1954-72 // riutat - suntuubi.com