Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleMoto-Guzzi syntymä 1920

 

MOTO-GUZZIN SYNTYMÄ 


Moto-Guzzin syntymä
Italiassa Como järven eteläpäässä on kaupunki nimeltä
 
Lecco, matkaajat jotka matkaavat Milanoon ajavat siitä, monet moottoripyöräilijät huomaavat tienviitan vasemmalle jossa lukee Mandello del Lario, liittyy tänäpäivänä moottoripyörien sähkölaitteisiin, mutta tämä on Moto-Guzzin syntymäpaikka, mutkaista tietä on 10 km.kunnes kylä näkyy.

Mandello del Lario
Kylä Mandello del Lario on kaunis itse Moto-guzzin historia onkin jotain aivan muuta.

                     Carlo Guzzi 1909
Historia alkaa ensimmäisen maailmansodan päätyttyä, haave nuoren lentosotamiehen Carlo Guzzin ajatuksissa alkaa kehittyä oma moottoripyörä, kysymyksessä on euroopan vanhin moottoripyörämerkki! ja maailman toiseksi vanhin.
MOTO-GUZZI historia kertoo alkuvaiheista, merkkiähän valmistetaan edelleen.
Carlo Guzzi, teknikko (s.1888, kuoli marraskuussa 1963), Italia,Mandello del Lario, yksi veli ja kaksi siskoa.Asuinpaikka Mandello del Lario kalastajakylä Como järven rannalla. Carlo vietti nuorena paljon aikaa Giorgio Ripamontin autokorjaamolla , verstaalla hän alkoi kehittää ajatusta omasta moottoripyörästä, hänellä oli näkemys minkälaisen sen piti hänen mielestään olla, siihen aikaan ei kilpailevia yrityksiä paljoa ollut.
Jo yksinään moottoripyörä kehitystyön aloittaminen oli silloin lähes toivoton tehtävä. Moottoripyörissä moottorin voitelu tapahtui käsipumpulla ,ja ketjuveto ei ollut suojattu,jne. Ajajan vaatetus pelkästään jo vaikutti aavemaiselta, moottoripyörällä ajo oli silloin uroteko, moottoripyöriin kuului siihen aikaan lisäksi varaosapaketti mukaan.
Nyt ollaan ajassa 1914 ensimmäinen maailmansota alkoi 1915 Carlo Guzzi lähti myös sotaan mukaan. Nopeasti sotaan koottiin lentoyksikkö, täällä hän tutustui Giovanni Ravelliin , ja Giorgio Parodiin joka alkoi rahoittamaan Guzzi yritystä , 1935 hän hommasi Stanley Woodsin ajajaksi heille.
Ravellilla oli jo vuosien kokemus moottoripyörällä kilpailemisesta, Carlo sai nopeasti nämä ajajat innostumaan pyörän kehittämisestä, yhdessä he sodan jälkeen saivatkin rakennettua ajokykyisen pyörän.

Giorgio Parodi 1935
Guzzi kehitti moottoria, Parodi hoiti talousasiat, Ravelli kilpailuasiat, .1918 Guzzi jätti Armeijan työt, Giorgio Parodi pyysi isältään laivanvarustaja Emanuele Vittorio Parodilta rahoitusapua, vastaus vanhalta herralta tulikin , 2.1.1919 ”hyvä Giorgio voit vastata molemmille ystävillesi että voin antaa 1500-2000 liiraa käyttöönne, tämän summan edellyttäen olosuhteet, jos tulos on hyvä, voin rahoittaa tulevaisuudessa yritystänne enemmän.
Vanha Parodi ei tietänyt että Giovanni Ravelli on saanut lentokoneonnettomuudessa surmansa muutama päivä ennen sodan loppumista syyskuussa 1918. Nyt jatkoivat Carlo Guzzi ja Giorgio Parodi kahdestaan unelmaansa.
Parodi oli jotenkin johtavassa asemassa koska sai rahoitusta kotoaan, Guzzi taas oli koyhästa Milanon esikaupunkialueelta lähtöisin. Molemmat olivat innostuneita ja antaumuksella kehittivät työtään , Parodin isä oli aivan ratkaisevassa asemassa tässä yrityksessä.
Guzzi oli luonteeltaan vakaa tunnollinen ja rauhallinen, joka ei ottanut mitään taloudellisia riskejä, Parodi oli taas värikäs impulsiivinen persoona, tämä tuntui olevan hyvä yhdistelmä, joka mahdollisti hyvän tuloksen.
Carlo Guzzi suunnitteli kaiken kahteen kertaan Parodi olisi, heti laittanut firman pyörimään innokkaasti mutta myös mahdollisesti loppunut saman tien.

Ensimmäinen prototyyppi valmistui v.1920 
apuna heillä oli Mandellon kylän seppä jonka kellarissa ensimmäinen Guzzi esiteltiin. Esittelyn jälkeen isä Parodi esitteli vain maksajan sekä ”velkaantuneen” ilmettä. Ensimmäinen prototyyppi sai nimekseen G.P. johon Guzzi ja Parodi kehittivät aikansa hienoja ratkaisuja. moottori oli 500cc. yksisylinterinen nelivettiilikone yläpuolinen nokka-akseli, Kaksois-sytytys oli Boschin kehittämä.Moottori ja vaihteisto olivat yhteen ja makaavaan asentoon rakennetut
Silmiin pistävä vauhtipyörä oli tunnusomaista merkille, nopeasti moottorille annettinkin lempinimeksi „makkaran siivutus kone“. myös moottorin isku/ syl. mitat 88x82 olivat onnistuneet, maksimaalinen suoritus oli 12 PS, huippunopeudeksi saatiin 100 km/h, vihreäksi maalattu ,ja oli vielä tässävaiheessa ilman kotkan kuvaa tankissa.
Silloin oli kaikki vielä uutta, ensiöveto, hammaspyörät, pitkittäin asetettu moottori, runko kaksi putkea vierekkäin moottorin ympäri, jousitus etupäässä kaksi jousta vaimensi iskuja käsille, satula oli jousitettu.
Etupyörässä suuri hammasratas mittarille. Kolmivaihteinen vaihdelaatikko ohjattiin tankkiin asennetulla vivustolla. Ensimmäinen julkinen esittely oli ensimmäisen kerran 15 joulukuuta, 1920, jolloin moottoripyörälehti ”Moto-Ciclisimo” esitteli uuden moottoripyörämerkin Moto-Guzzi on täällä.
Giorgio Parodi kelpuutti uuden nimen koska ei halunnut epäillä lyhennettä joten 15.3 .1921. Omaisuudella 500.000 liiraa perustettiin Mandellossa 

             Kaupparekisteri ilmoitus
-
” firma nimeltä Moto-Guzzi.
” Valmistaa moottoripyöriä ja muita kulkulaitteita sekä metallituotteita”, tässä oli ensimmäiset askeleet legendaarisen seikkailijan unelmasta tuoda markkinoille vuosisadan merkin. Emanuele Vittorio Parodi, hänen poikansa Giorgio Parodi ja Carlo Guzzi yhtiökumppanit ja omistajat. 

            Euroopan mestari Guido Mentasti Italia 
               Moto Guzzi luokka 500cc 1924

-
Tässä sama pyörä 1924 malli 500cc hevosvoimia 22,entisöitynä Motoguzzi museossa.

1925 Carlo 4s.vas.,Parodi 6s.
   
 1930 seisomassa Carlo Guzzi 

   Carlo 1955
-
Ääni: 1957 Guzzi V8

Käännös saksan kielestä Tapio Rautalammi


SIVUSTOJA


"On niin hapokasta niin hapokasta ei pysty"

1932
©2019 Moto-Guzzi syntymä 1920 // riutat - suntuubi.com