Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleBill Ivy

  Bill Ivy

Usein asetetaan kysymys miksi englantilaisia vanhan ajan Road Racing maailmanmestareita on aika harvoin luettavissa moottoripyöräily aiheisissa lehdissä.Nyt kirjoitan 60 luvun urheilutähdestä maailmanmestaruuskisoissa, jo yksin maailmanmestaruus 125cc luokassa –1967 antaa ymmärtää että kysymyksessä on lahjakkuus sillä tähän lisätään 21 osakilpailuvoittoa MM tasolla vuosien 1965 ja 1968 lyhyellä aikavälillä ,olette jo arvanneet että kysymyksessä 150 cm ”pitkä” maailmanmestari englantilainen Bill Ivy.
Sattumoisin alkoi hänen urheilu-uransa nyrkkeilijänä. Kylläkään hän ei oikein päässyt innostunut lajista koskaan, lajiin innosti kaikki kaikessa hänen isänsä. avusti häntä osallistumaan ”koulupoikien mestaruuskisoihin” kotipaikkakunnallaaan Kentissä. Sitten lyhyt Bill voittikin 11 ottelua peräjälkeen, kahdestoista ottelu olikin hänen ”nyrkkeily uransa” viimeinen hän ei halunnut ”huvikseen heilutella käsiään”, Bill`ìllä ei yksinkertaisesti ollut mielenkiintoa laji kohtaan vain pelkästään ”urheilla harrastusmielessä”
Hänen mielenkiintonsa suuntautui enemmän ja enemmän moottorilla käyviin kaksipyöräisiin, hänen kaverinsa vanhemmat olivat maalaistalon omistajia ja heidän luonaan oli hyvät mahdollisuudet harrastaa, ”moottoriurheilua”. Ajokorttia hän ei ikänsä puolesta voinut vielä saada, Hän sai työpaikan moottoripyöräkauppiaan liikkeessä kotipaikkakunnallaan Maidstonessa, siellä alkoi kehittymään hänen kilpailullinen lahjakkuutensa.

Tienaamillaan rahoilla hän pian ostikin oman moottoripyörän, hän hankki myös ajokortin joten oli lupa ajaa yleisillä maanteillä.


Bill Ivy uransa alkutaipaleella mopokisassa.
-

Hän osti työnantajaltaan Itom 50cc Super Sport Roadster pyörän, ja seuraava pyörä hänellä oli viritysosilla rakennettu Honda 2 syl. 125cc jolla hän oli Brands Hatchissa ylivoimainen.Isomman luokan voittaja oli Derek Minter.

Ei epäilystäkään tällaisen lajakkuuden huomasi myös Frank Sheene, Barry Sheenen isä joka on englantilaisen kilpamoottoripyöräilyn yksi kehittäjistä, hän avusti Billiä keväällä osallistumaan ensimmäiseen ulkomailla järjestettävään kilpailuun Madridissa Espanjassa, pyöränä tuliterä Yamaha 250.
Jalan loukkaantuminen harjoituksissa näytti jo siltä että seikkailu Madridissa päättäisi saman tien hänen kilpa uransa, ei ollutkaan niin vaan Billin kova taistelutahto,”töytäisi” hänet kaikkien ullätykseksi kuitenkin lähtöviivalle

Tämä ei pystynyt Billin innokkuutta pysäyttämään. Raastavan tuskan ollessa mukana hän kuitenkin pystyi vaihtamaan Yamahansa vaihteita, välillä tuska oli niin suuri että rata häipyi näköpiiristä mutta hurjalta tuntuvan tuloksen, toiseksi hän kilpailussa ajoi Tyypillinen Bill Ivy asennoituminen tämä oli.


Bill Ivy pyörän n:o 29 edessä.

1965 Tom Kirby tunnettu englantilainen tallinomistaja antoi hänelle nopean Matchless G50 ajettavaksi. Ensimmäisessä kilpailussa hän voitti Derek Minterin joka oli ollut siihen asti lyömätön. Yhdeksän voittoa peräjälkeen, avasi tien ammattikuljettajaksi. Nyt seuraavaksi tyypillistä Ivyä, hänen piti saada , huippukuljettaja kun nyt oli myös hieno auto, parhaasta päästä E-Typ Jaguar.


Tässä vaiheessa Yamaha tarjosi hänelle ajosopimusta, Man-saaren ajoon ja Asseniin siis neljää kilpailua, Phil Readin ja Mike Duffin kanssa samassa tallissa. Hän ei kieltäytynyt tarjouksesta

Menestyksekäs toiminta Ivylle oli Mallory-Parkissa. Hän voitti 125cc luokan ja tuli toiseksi tehdas -Honda Redmannin jälkeen yksityisellä AJS 7R 350 luokassa.
Huippusaavutus 500 luokassa kun Ivy ennakkosuosikin Mike Heilwoodin ja tehdas MV-Agustan suurenmoisessa kamppailussa antoi kovan vastuksen G50 pyörällään,häviten Heilwoodille vain täpärästi. Heilwood olisi halunnut Ivyn myös mukaan lähdön jälkeen kunniakierrokselle mutta järjestäjät ei suostuneet.Tästä alkoi Hailwoodin ja Ivyn erittäin läheinen ystävyys.Ivy kuului nyt lopullisesti maailman huippuajajien joukkoon.

Heilwood, Ivy ja Read Imatralla 1967

Bill Ivy ja laulaja Ann-Christine Imatralla.
-
Kauden loppupuolella hän sai yllättävän puhelun Yamahalta, harjoituksissa kaatunut Mike Duff tarvitsi nyt varamiehen, Phil Readin rinnalle.Ivy matkusti seuraavaan kisaan Japaniin.Read kaatui harjoituksissa Honda otti kaksoisvoiton Heilwood ja Kasaya, Ivy oli nyt kolmas.
125 luokassa Ivy oli neljäs Hugh Anderson voitti sitten Luigi Taveri , Ralph Bryans, tuliaisina kotiin hän toi Yamahan ja tehdas sopimuksen taskussaan.

1966 Ensimmäinen kokonainen kausi tehdaskuljettajana 125 luokassa ,kauden lopputuloksissa hän oli toinen, maailmanmestari Hondan tehdaskuljettaja Luigi Taverin jälkeen, joka ajoi kauden viisaasti kaatumatta MM sarjassa, se oli pääasiallinen syy miksi Ivy sijoittui MM sarjassa ”vasta toiseksi”.Ivy 12.5.1968
-


1968 kaksoismaailmanmestari oli Phil Read ja samoin toinen kummassakin luokassa oli Ivy.
1969 Ivyllä ei ollut sopimusta, hän ei halunnut yksityiskuljettajaksi ja mietti jopa siirtymistä Formula 2 kilpautoilijaksi Brabhamin talliin.Sitten tuli tarjous Jawalta oikeaan aikaan hän ajaisi 350 ja 500 luokkia.

Jawan mahdollisuudet tunnettiin, nopeat Jawat eivät olleet huonoja , tarvittiin oikeastaan juuri Bill Ivyn apua „lapsentauteihin“, jonka jälkeen voitiin tosissaan aloittaa taistelu Agostinia vastaan. Kaksi kakkosijaa 350 luokassa Saksan ja Hollannin MM kisoissa Agostinin jälkeen antoi toivoa Tsekki insinööreille, että parempaankin olisi mahdollisuus.

Ivy johtaa Agostinia
Sitten 12.7.1969 DDR Sachsenring lauantai aamupäivä, tämä lahjakas ajaja lähti harjoituskierrokselle tietämättään että tämä tuli olemaan hänen viimeinen kierroksensa. Tieto lyhyen Englantilaisen kuolemaan johtaneesta onnettomuudesta tuli kulovalkean tavoin varikolle ja koko rata-alueelle ja hiljensi ajajat sekä yleisön.Onnettomuuden pääsyytä ei koskaan todellisuudessa saatu selville, huhut ja tietämättömyys saivat onnettomuudesta monta versiota..

On kuitenkin niin että tieto onnettomuuden syistä ei tätä lyhyttä englantilaista enää saa eläväksi, tosiasia on että hän oli suurenmoinen koko kilpamoottoripyöräilyhistoriassa, lahjakas ajaja, kova taistelija. 

    Bill Ivy, pinssi

Ivy Bill Gro0britannien
Rang Jahr Marke Klasse Resultate
13 1965 YAM 125 cc NL 4
16 1965 YAM 250 cc JP 3
2 1966 YAM 125 cc E 1 - TT 1 - NL 1 - DD 3 - CS 3 - I 3 - JP 1
13 1966 YAM 250 cc D 3 - B 6
11 1966 YAM 350 cc JP 2
1 1967 YAM 125 cc E 1 - F 1 - NL 2 - DD 1 - CS 1 - SF 2 - UL 1 - I 1 - CA 1 - JP 1
3 1967 YAM 250 cc F 1 - NL 2 - B 1 - DD 2 - CS 2 - SF 2 - UL 3 - I 2
2 1968 YAM 125 cc TT 2 - DD 2 - SF 2 - UL 1 - I 1
2 1968 YAM 250 cc D 1 - TT 1 - NL 1 - DD 1 - CS 2 - UL 1 - I 2
10 1969 JAW 350 cc D 2 - NL 2

 Käännös saksan kielestä Tapio Rautalammi

 
 
 

"On niin hapokasta niin hapokasta ei pysty"

1932
©2019 Bill Ivy // riutat - suntuubi.com