Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleJarno Saarinen 20.5.1973

  
  Jarno Saarinen


Murhenäytelmä 20.5.1973
MM kilpailu Italiassa Monzassa. Ennen 250 cc lähtöä oli merkillepantavaa muutamien ajajien levottomuus, valitettavasti heti lähdön jälkeen ymmärrettiin mistä oli kysymys.

 Hyvän lähdön 15,15 alkaneessa startissa saanut saksalainen Dieter Braun oli kärjessä muut seurasivat. Ensimmäiseltä kierrokselta tuli ensin Braun, ja kaikki muut alkoivat hiljentää vauhtia, koska ”curvone” mutkasta näkyi savupilviä, tiesi jokainen että lähdöstä ensimmäiseen oikealle kääntyvään nopeaan muutkaan johon tultiin kovaa, oli jotain sattunut.

 Ensimmäiseksi tuli tieto monen ajajan kaatumisesta, jossa monta  loukkaantui jouduttiin kuljettamaan tarkkailuun sairaalaan, noin 30 min jälkeen tuli kilpailun johdolta surullinen tieto että monen loukkaantuneen mukana oli kaksi kuollut, Italialainen Renzo Pasolini ja Suomalainen Jarno Saarinen.

 Hirveän uutisen jälkeen kilpailun johdolle selvisi muutamien kilpailijoiden levottomuus ennen starttia.Austraalialainen John Dodds sekä muutama muukin ajaja sekä lehtimies olivat edellisessä 350 cc lähdössä huomanneet Walter Villan koneen vuotavan öljyä radalle. Villa itse kertoi vain vähän öljyä vuotaneen takapyörään ja kun oli vain 3 kierrosta jäljellä yrittäneensä ajaa kilpailun loppuun. Myös Villan mekanikot oli öljyvuodon huomannut, mutta ei ollut näyttötaululla sitä hänelle ilmoittanut. Kukaan ei aavistanut sillä hetkellä mitä seurauksia tällä voi olla.

 John Dodds kävi ilmoittamassa lähdön jälkeen kilpailun johdolle radalla olevasta öljyvanasta , mutta tiukasta aikataulusta johtuen ei kukaan ottanut sitä niin vakavasti. John Dodds meni varikolle ja yritti hieman ennen lähtöä niin monelle ajajalle kuin mahdollista ilmoittaa sekä informoida ratatilanteesta, kuulivatko ajajat asiasta vähän ennen starttia, voidaan vain arvailla.Myös ei voida varmuudella sanoa oliko tapahtuman syynä öljyvana joka johti onnettomuuteen,Japanilainen Hideo Kanaya oli lähdössä mukana hän kertoi että äkkiä oli Pasolinin pyörä poikittain sellaisessa kohdassa rataa jossa normaalisti ei satu tällaista, häntä seurannut Saarinen ajoi aivan lähellä ja he molemmat menivät heinäpaaleihin ja kimposivat sieltä takaisin radalle. Takana tulevilla ajajilla ei ollut mitään mahdollisuutta väistää heitä.

 Kilpailua johtanut Dieter Braun ei nähnyt takana tulevien tragediaa, savua, kaatuneita ajajia, pyörien osia, lippumiehiä hän ei nähnyt koko ensimmäisellä kierroksella ainuttakaan, hän pysähtyi vasta ensimmäiseltä kierrokselta tullessaan kun John Dodds juoksi radalla häntä vastaan näyttäen käsillään pysähtymismerkkiä.Voidaan sanoa että kilpailun johto epäonnistui tehtävässään.

Sataprosenttisella varmuudella ei onnettomuuden syytä voida varmistaa, ajovirhe, tekninen vika Pasolinin pyörässä. Ei voida aliarvioida tätä väittelyä. Erittäin musta päivä kilpamoottoripyöräilyn historiassa on 20.5.1973.Jos jotain tästä tragediasta positiivista yrittää löytää niin tämän murhenäytelmän jälkeen muuttui ajajien turvallisuusasiat vähän paremmiksi.On nähtävä että kahden ainutlaatuisen ajajan kuolema Monzassa oli täysin turha….


Monza 20.5.1973, 250 cc lähtö

Jarnon kaatuminen 20.5.1973

Onnettomuustilanne Monza 20.5.1973

"Curvone" kaarre Monza N:o 3Monza ja Il"Curvone".
-

Jarno Saarinen The Legend
Jarno Saarisen hauta.
Jarno Saarinen 1973 Salzburgring
Jarno Saarinen 1973 Paul Ricard
Jarno Saarinen 1973 Hockenheim

-

-

-

-

-

-

-


"On niin hapokasta niin hapokasta ei pysty"

1932
©2019 Jarno Saarinen 20.5.1973 // riutat - suntuubi.com