Suntuubi-palvelussa käytetään evästeitä. Palvelua käyttämällä hyväksyt evästeiden käytön. Lue lisää. OK
Takaisin etusivulleHugh Anderson

 
Uusi-Seelanti

 Hugh Anderson

Äidin toinen mies toi innostuksen Hugh poikaan, yhdessä velipuolensa kanssa 1947 alkaen kävivät katsomassa kaikki moottoripyöräkilpailut Uudessa-seelannissa, tästä alkaen tuli moottoripyöräily olemaan hänen suuri unelmansa,1949 ,13 vuotiaana ajoi hän 500cc Triumph "Speed Twin" pyörällä, tällä ja aina koiransa mukanaan tankin päällä ja yksi
kaveri takaistuimella,teki hän kotikylänsä "epävarmaksi". Varsinkin hänen ajomatkansa kouluun ei ollut opettajien mieleen.Kilpailu ura alkoi heti kun hän täytti 16 vuotta vuonna -52. Ensimmäinen pyörä oli Francis-Barnett siinä Villiers moottori
Ensimmäinen kilpailu oli Miniature TT, heillä ajettava ruokentällä ajettava vas. oik. kääntyvine kaarteineen ja muutama pitkä suora,Hugh kertoi että tämä oli hyvää harjoittelua Road Racingiin,
Tyypillistä menestyksekkäille ajajille niinä aikoina hän voitti kaikki ajamansa kilpailut joihin hän osallistui.Kaikki rahat mitkä tienasi ollessaan kivihiilikaivoksessa työssä, meni saman tien.Voitte kuvitella että nykyajan nuoret tähdet pitäisivät näin ansaita palkkansa?
18 vuotiaana hän voitti 250cc ruohokenttä mestaruuden. 1955 hän voitti ensimmäisen TT kilpailunsa, 20 vuotiaana hän voitti Uude-Seelannin Speedway juniorimestaruuden.

 Hugh vasemmalla "koulupyöränsä" ja koiransa kanssa.Voittoisat juniorivuodet ns.Clubmann Kilpailut nousi Hugh Uuden Seelannin A-luokkaan, siellä hän tutustui 50 luvun tähtiajajiin Rod Coleman ja John Hempleman, Coleman oli AJS tehdasajaja joka voitti Mansaaren ajojen Junior TT-54, joka oli hänen parhain saavutuksensa, John taas oli ehdottomasti maailmanluokan yksityisajaja joka saikin tehdas-sopimuksen MZ -Tiimiin -50 luvun lopussa.

Hugh asensi AJS 7R pyöräänsä BSA Goldstar etujarrun jolla hän voitti Uuden-Seelannin TT:n 350cc luokan –59, uudella kierrosennätyksellä lyöden vanhan John Hampelmannin ennätyksen peräti 3 sek.,erolla, tämä oli alkusysäys päätöksestä matkustaa eurooppaan ajamaan, hän hommasi itselleen sen ajan parhaat pyörät mitä yksityiskuski voi saada, AJS 7R ja Norton Manx.

Ajajat jotka tulivat englannin siirtomaavaltioista ensimmäistä kertaa ajamaan eurooppaan oli vastaanotto heille erittäin hyvä. Esimerkkeinä olivat sellaiset eurooppaan tulleet ajajat kuten Keith Campell, Jim Redman, Paddy Driver, Bob Brown ja Gary Hocking. Kieli ja menttaliteetti sopivat hyvin, koska kaikkien sukujuuret oli täältä, Hugh muutti aluksi asumaan kreivi Alan Baitesin kotiin Kentiin.
Ensimmäisen 500cc luokan voiton, kv.kisassa ”Premio Madrid”. Ensimmäinen MM kilpailu oli Ranskan Clermond Ferrand ensimmäiseksi kisaksi 7 sija oli huomioitu.
Ennen Man saaren TT ajoja tässä motoristien mekaksi mainitussa ajossa oli heillä veljensä Gordonin kanssa vaikeuksia,he tulivat moottoripyörien kanssa junalla joka oli myöhässä joten ensimmäinen harjoitus oli saareen tutustumista, toisessa harjoituksessa paloi Manxista pakoventtiili, ja tämä ensimmäinen Man saaren kilpailun tulos oli pyöreä nolla.
Mutta onni on tunnetusti joskus uskollinen, muutaman tunnin kuluttua tuli odottamaton ratkaisu, Uusi-seelantilainen AJS kauppias Percy Coleman oli nähnyt Hugh:n ajolahjat „Hutchinson 100“ kilpailussa Silverstonessa ja lainasi hänelle AJS 7R ajettavaksi. Hugh ei unohda tätä tätä miestä ja hänen ystävällisyyttään koskaan Percyn kuolemaan asti.
 Valitettavasti hänellä ei ollut onnea kilpailussa, lähellä radan paikkaa nimeltä „Bishops Court“ katkesi AJS:n kaksi venttilijousta, ja kilpailu oli ohi.Ja 500 Norton Manxista rikkoutui nokka-akseli joka oli juuri korjattu, ei sijoitusta eikä pisteitä.Mutta aikamoinen määrä kokemusta, tämä tulos toi ensimmäisestä Man saaren kilpailusta.
4 s. MM osakilpailu Ulster GP Hugh oli kolmas, 350 luokassa, tämä ja 6. sija Monzassa toivat hänelle tällä kaudella koko sarjassa hienon 7 sijan.


Hugh Anderson

Jos mies voittaa 3 vuodessa 4 kertaa mailmanmestaruuden ja on 1960-66, 48 kertaa voittaja 17 eri radalla 13 eri maassa, silloin hän kuuluu suurien ajajien joukkoon.


1962 Suzuki Team Hugh Anderson, Ernst Degner ja Frank Perris


1963 Sachsenring Alan Shepard ,Hugh Anderson , Bert Schneider
 
 
 Heti kauden 1961 alussa hän menestyi hienosti tuloksissa ja taloudellisesti kv kisat kuten Salzburg, St Wendel, Tubbergen. Seuraavaksi oli Dutch TT kilpailu Nortonin vaihdelaatikko ei harjoituksessa toiminut joten se avattiin, kokoaminen kestikin laskettua kauemmin Hugh oli paineen alla, 350 cc kilpaiussa , hän ajoi samassa ryhmässä Biancien kanssa McIntyre ja Brambilla sekä Phil Read, riski ajaa tässä vauhdissa oli liian suuri ja hän kaatui pahasti, seurauksena pääkallonmurtuma jota hoidettiin sitten sairaalassa. Onni onnettomuudessa sanonta jolla on kaksi puolta onnellinen puoli tässä oli että hän tutustui sairaanhoitajaan nimeltä Janny hänestä tuli myöhemmin rouva Anderson.
 
Spa-Francorchamps ja Sachsenring jäivät väliin mutta Pohjois-Irlannin Ulster GB hän oli taas mukana, viallinen kiertokangen alalaakeri esti hänen pääsyn MM pisteille. Ainoan MM pisteensä tällä kaudella –61 hän sai Monzasta ollen kuudes.
Kotiin Uuteenseelantiin saavuttuaan hän voitti kaikki kotimaan kisat joihin hän osallistui kuten edellisenäkin vuonna.
 
.Avautuminen lajissa tapahtui 1962 Japanilainen Suzuki tehdas joka jo 1961 joka oli jo –61 menestynyt MM sirkuksessa, omasivat teknisen osaamisen, kiitos ns. ”loikkari” Ernst Degnerin” joka toi Suzukille jättiläismäisen harppauksen laadussa. Degner tunsi Hugh:n henkilökohtaisesti hyvin tiesi että hän oli hyvä kaveri ja muita kohtaan erittäin avulias sekä vielä erinomainen ajaja, hän voitti Suzukille ensimmäisen MM-tittelin, 50 cc luokassa samalla hän oli koko MM historian ensimmäinen joka voitti kaksitahtisella maailmanmestaruuden.
Toki Japanilaiset hakivat lisää maailamanluokan ajajia talliinsa jotka samalla auttaisivat heitä kehittämään vieläkin nopeampia pyöriä, 
 
Huomattava sponsorisopimus tuli Shell yhtiöiltä Lew Ellis Shell managerilta, tämä Suzuki-Shell yhteys rakensi ”avioliiton” Suzuki-Anderson, hienoine näyttävine mainoksineen.
 
 Vuonna 1966 menehtyi Osamu Suzuki ja kävi niinkuin MV-Agustalle johtajansa Conte Domenico Agustan kuoltua, ei ollutkaan enää mitään kilpatallia.Tätä varten oli Hughilla suunnitelma ajaa motocrossia.hugh ei lopettanut moottoriurheilua hänestä tuli ensimmäinen Suzukin tehdasajaja motocrossissa, hän kehitti Suzuki a joilla pian ajoivat maailmanmestarit Joel Robert ja Roger de Coster.
 
Neljä henkinen perhe Anderson , tytär Caroline ja poika Hugh myöhemmin syntynyt tytär Michelle, asuivat muutaman vuoden vielä Ranskassa, Hugh ajoi Ranskassa motocrossia CZ pyörällään menestyen hyvin.
1969 muutti perhe Uuteen-seelantiin takaisin ,Hugh ajoi vielä moottoripyöräkilpailuja 37 vuotiaana hän oli Uuden –seelannun mestari 250 ja 500 luokissa, sittemmin joutui lopettamaan polvivamman takia. Hän oli menestyvä liikemies omistamassaan huonekaluliikkeessä, harrastustaan nyt Classic moottoripyörien parissa hän jatkaa entisöimällä niitä.Kilpamoottoripyöräilyä hän ei ole koskaan jättänyt, nyt on Classic pyörät läheisiä, 1998 hän osallistui Assenin ClassicTT tapahtumaan, siellä hän iloitsi kun tapasi entisiä kilpakavereitaan , tapahtuma oli hänelle tärkeä.

                    
  
Vaari ajelulla lapsenlapsensa kanssa 2003


Hugh Anderson,

s.18.1.1936 Hamilton New Zeeland


Käännös Saksan kielestä
Tapio Rautalammi


"On niin hapokasta niin hapokasta ei pysty"

1932
©2019 Hugh Anderson // riutat - suntuubi.com